За някои сектори на българската икономика ноември се оказа черен,

...
 За някои сектори на българската икономика ноември се оказа черен,
Коментари Харесай

Ноември се оказа лош за тежката индустрия и силен за е-търговията

 

За някои секто ри на българската стопанска система ноември се оказа " черен ", а за други - доста сполучлив. Това демонстрират новите данни на Национален статистически институт за стопанската обстановка. 

Производството на медикаменти е измежду процъфтяващите, което не е  чудно в изискванията на пандемия - фармацевтичната промишленост е постигнала 7.5% пъст спрямо година по-рано. Добре се показват също ИТ секторът и производството на авточасти с нараствания на продукцията съответно 18.7% и 11.5%. Но всички тези резултати наподобяват скромни на фона на онлайн търговията, която впечатлява с нaд 70% нарастване на оборотите. Ясно е на какво се дължи този бум -  от ден на ден хора избират да пазарят отдалечено и една от главните аргументи е коронавирусът.

Но тъкмо поради пандемията други отрасли страдат, губят клиенти, пазари и доходи. Производството на храни и алкохол да вземем за пример е измежду ударените - главно поради затварянето на заведенията и моловете, което рефлектира в потреблението и надлежно в поръчките. 

Прави усещане, че измежду секторите със спадове, освен това двуцифрени, се подреждат също текстилната индустрия и заводите за облекла и обувки. Свиването на обувната промишленост е фрапантно - с близо 30% на годишна база. От данните на Национален статистически институт не става дали това се дължи на понижаване на вътрешното ползване или на поръчките за експорт.

 

 



И още последици от ковидкризата и ограничаващите ограничения - за разлика от електронните магазини общоприетата търговия на дребно се свива  - с над 6% по отношение на година по-рано. Това обаче не се отнася за продажбите на фармацевтични произведения - аптеките и санитарните магазини регистрират 12% растеж.

И в строителството размерите понижават -  с 4% на годишна база.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР